Stredná priemyselná škola stavebná v Trenčíne dostane miliónový grant

26.09.2023 Trenčín

Trenčín 25. septembra (TASR) - Študenti Strednej priemyselnej školy stavebnej (SPŠS) Emila Belluša v Trenčíne sa vďaka financiám z nórskej nadácie budú vzdelávať aj s využitím virtuálnej reality. Poslanci Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) schválili na pondelkovom zasadnutí spolufinancovanie viac ako miliónového projektu.

Podľa vedúcej odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martiny Lamačkovej cieľom projektu dánskej nadácie Villum Fonden je oživiť študijné programy technického odborného vzdelávania na SPŠS Emila Belluša v Trenčíne a čeliť poklesu počtu študentov na stavebných a remeselných profesiách. Modernizáciou zariadení a prijatím technológií XR a 3D tlačiarní bude laboratórium poskytovať najmodernejšie digitalizované školenia, čím sa posilní záujem o odborné vzdelávanie.

"V rámci projektu bude vybudované laboratórium virtuálnej reality, kde budú žiaci s pomocou digitálnej 3D techniky absolvovať praktické vyučovanie. Bude vytvorené prostredie plne simulujúce aktuálne potreby zamestnávateľov v sektore stavebníctva, ktoré nie je možné zabezpečiť priamou praxou v stavebnej výrobe. V rámci projektu budú vytvorené študijné materiály pre vyučovanie digitálnou formou, bude realizované vzdelávanie pedagógov a žiakov," uviedla Lamačková.

Celkové predpokladané náklady na projekt budú viac ako 1,23 milióna eur, TSK bude projekt spolufinancovať sumou takmer 206.000 eur.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku je SPŠS Emila Belluša v Trenčíne jedinou školou na Slovensku, ktorá podobný miliónový grant získala. TSK ako zriaďovateľ školy podľa neho zaplatí len daň z pridanej hodnoty, ktorú nadácia neprepláca.
 

Vyberte región